Вівторок, 22.10.2019, 18:10
ДНЗ 
"ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Мои статьи

Відкрита виховна година Загороднюк Ольги Анатоліївни

18 грудня 2012 року класний керівник групи № 43 (ІІІ курс) Загороднюк Ольга Анатоліївна провела відкриту виховну годину "Міфи й легенди про чай та каву", яка відбулася в рамках місячника "За здоровий спосіб життя" з метою розширення кругозору, формування навичок культури спілкування, пошукової діяльності, невимушеної бесіди, розвитку естетичних смаків, здорового способу життя, умінь працювати самостійно та в групі.


Протягом заходу учні розповідали існуючі легенди та міфи про чай та каву, визначали, корисно чи шкідливо вживати ці безалкогольні напої.


Напередодні учні 43 групи провели соціологічне опитування, якому напою (чаю чи каві) люди віддають перевагу. Вийшло, що серед 136 опитуваних працівників ліцею та інших 100 осіб віддають перевагу каві, 96 - чаю, а 40 - полюбляють вживати і чай, і каву.

  

Ольга Анатоліївна, ознайомивши всіх із результатами учнівського опитування, провела його й серед присутніх на заході педагогічних працівників (а їх було чимало!). Виявилося, що чай наші робітники полюбляють більше, ніж каву.
На занятті учні були поділені на 2 команди - кавомани та чаємани, кожна з яких підтверджувала або спростовувала чутки про чай і каву.

 

Так, наприклад, присутні дізналися версії про відкриття напоїв.
Китайські легенди приписують відкриття чаю в 2737 році імператору Шень Нуну, який якось отруївся травою, а вилікувався тільки завдяки крапельці з чайного дерева, нагрітій на Сонці, яка скотилася йому, котрий лежав без сили, у рот. З тих пір чай вживають у якості протиотрути.

 
 
Про каву існує інша легенда. На побережжі Йемена монах Калдім, який випасав кіз, помітив, що його тварини ввечері тримаються дуже бадьоро після вживання листя та червоних ягід з кущів, які росли неподалік. Монах зібрав ягоди, пожував їх, замочив у воді, але вони виявилися гіркими. Розчарований, пастух кинув гілля з ягодами у багаття. Коли вогке гілля згоріло, тліючі ягоди приємно запахли.Розворушивши попіл, Калдім виявив, що насіння підсмажилось і стало темним та духмяним. Скуштувавши їх, від відчув міцний насичений смак. Роздрібнивши їх та заливши гарячою водою, монах отримав гіркий та неприємний на смак напій. Але він дуже бадьорив. Це й був кавовий напій.



Також існують міфи щодо появи напоїв на території Русі-України. Існують повідомлення, що русичі познайомились із чаєм у 1638 році, на 2 роки пізніше французів. У відповідь на дарунки, привезені руськими послами монгольському Алтан-хану Кучкуну, той розпорядився вручити московському послу Василю Старкову перші 4 пуди чаю для царя Михайла Федоровича. Спочатку подарунок не вразив, але потім напій розпробували під час урочистої дегустації. Як і у Франції, чай став популярним перш за все в якості лікувального напою. Уже через 10 років у Москві можна було купити до 10 його сортів.



А першу згадку кави на Русі історики відносять до правління великого князя Володимира Святославича, про що свідчить знайдений у давній "Повісті минулих літ" запис про те, що великий князь уживав напій "кава". За словником В. Даля, кава - польський напій. Наступна згадка про каву в Росії належить до 1665 року. Саме цього року придворний лікар Семюель Коллінз прописав Олексію Михайловичу, батькові Петра І рецепт проти нежитю та головного болю, складовою якого була кава.



Існує ще один міф, про який повідомили учні, що кава - це дерево, а чай - чагарник.
Чай - це вічнозелений чагарник або невелике дерево заввишки до 10 м з віддаленими гілками.

    

Кава - традиційно українською - кавове дерево, рід вічнозелених рослин.



Наступний поширений міф свідчить, що кава на відміну від чаю піднімає тиск, тому шкідлива людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. Але насправді у чаю кофеїну міститься набагато більше, ніж у каві (від 1 до 4 ‰), але чайний кофеїн діє м'якше через деякі причини:
- для заварювання чаю беруть менше, ніж кави, відповідно концентрація кофеїну невелика;
- кофеїн у чаї виступає в комплексі з таніном, утворюючи сполуку - таннат кофеїну, який більш м'яко діє на серцево-судинну та центральну нервову систему;
- кофеїн чаю не накопичується в організмі людини, що виключає небезпеку отруєння кофеїном через часте вживання чаю;
- окрім кофеїну, до складу чаю входять  теобрамін и теофілін - вони є добрими судиннорозширювальними і сечогінними засобами. Але від великих доз чаю судини відчувають перенавантаження, підвищується серцебиття й загальне нервове збудження, а тиск виходить з-під контролю, тому китайці п'ють не більше трьох чашок на день.
Чай допомагає протистояти розвитку діабету першого типу і загальмувати його прогресування, якщо він розвинувся.

     

Напій кави ж, яка містить один із найголовніших рослинних алкалоїдів - кофеїн, який є подразником, що збуджує і нормалізує роботу центральної нервової системи, - відмінний тонізуючий засіб.Він усуває млявість, сонливість, апатію, байдужість, покращує роботу органів чуття, прискорює передачу нервового збудження. Кофеїн особливо корисний людям розумової праці.
У людей, які не вживають кави або вживають її рідко, кофеїн дійсно може викликати короткочасний підйом артеріального тиску. Якщо гіпертонік регулярно вживає 2–3 чашки кави в день, ефекту піднімання тиску не настає! Більш того, багатьом пацієнтам кава дозволяє уникнути різкого падіння тиску на тлі гіпотензивних препаратів. А ще кава, особливо з молоком, надає сечогінну дію, що так само захищає від різких «підскоків» тиску. Проте захоплюватися кавою гіпертонікам не слід: дослідження показало, що вживання більше 5 чашок в день, веде до підвищення тиску.
Кава допомагає запобігти розвитку діабету другого типу. Цукровий діабет 2 типу розвивається, коли організм починає виробляти недостатню кількість інсуліну. У каві є антиоксиданти (запобігають пошкодженню тканин вільними радикалами) і такі речовини, як магній і хром, які допомагають організму використовувати інсулін, контролюючий рівень цукру в крові.



Не менш розповсюджений міф, що чай і кава з молоком шкідливі. Їх потрібно пити без усяких домішок. 
Чай підвищує розумову активність і усуває втому, тонізує нервову систему і підсилює кровообіг, покращує травлення і сприяє регуляції діяльності нирок, сприяє накопиченню в організмі аскорбінової кислоти і укріплює стінки кровоносних судин. При змішуванні чаю з молоком в'яжуча речовина танін утворює комплекс, який менше тонізує, зате він виводить токсини важких металів і має сечогінну дію.
Вживання 3-4 чашок чаю в день може виключити вірогідність серцевого нападу, Чай містить фтористі з'єднання, які захищають зуби.



Виключно ефективний вплив кави на шлунково-кишковий тракт. Тут повною мірою виявляється збуджуюча, стимулююча дія не лише кофеїну, але і кислот, ароматичних і смакових речовин, що утворюються в процесі обсмаження кави. Кава, збільшуючи виділення шлункового соку, сприяє підвищенню засвоюваності їжі. Недаремно у багатьох народів прийнято подавати чорну каву після сніданку і обіду. Проте як сильний збудник шлункової секреції має бути виключений з раціону хворих виразковою хворобою і гіперацидним гастритом. Любителям кави при цих захворюваннях можна рекомендувати вживання кави з молоком, вершками і цукром, оскільки при цьому збуджуючий вплив кави на шлункову секрецію значно зменшується.



Вживання кави рекомендоване для скорочення ризику розвитку подагри. Захворювання виникає тоді, коли в організмі накопичується зайва кількість сечової кислоти і нирки не в змозі ефективно видаляти її. Кислота кристалізується в крихітні гострі відкладення, формою схожі на мініатюрні голки.



Кажуть,що вагітним ці напої протипоказані, оскільки впливають на розвиток плоду.

Чай  також містить кофеїн, причому в чашці міцно завареного чаю його не менше, ніж в чашці кави. Тому вагітним його необхідно пити сильно розбавленим або з молоком. З іншого боку зелений чай багатий на мікроелементи і біоактивні речовини, тому якщо вже вагітна п'є чай, то краще зелений, ніж чорний, проте не варто забувати про його міцність.
У людей, які випивають більше 10 чашок зеленого чаю в день, понижена вірогідність розвитку порушень роботи печінки.


Доведено, що кофеїн не впливає на розвиток плоду і не має відношення до випадків викидня. Але за останніми даними, від кави вагітним слід все ж утримуватися, так само як від інших напоїв, де є кофеїн. Вживання їх призводить до того, що дитина з'являється на світ з меншою вагою, ніж новонароджені інших матерів. Проте в невеликій кількості її пити можна. Не регулярно, а в тих випадках, коли це дуже хочеться, або коли чашка натуральної кави замінює ліки від пониженого тиску.
Кава захищає печінку, особливо від цирозу і раку. Вживання кави позитивно позначається на печінці, знижуючи ризик розвитку її фіброзу — процесу розростання сполучної тканини. Регулярне вживання кави знижує ризик цирозу на 40%.



Поширена думка, що від правил заварювання залежить якість напоїв.

Чай повинен споживатися повністю за одну чайну церемонію, його не можна зберігати добу. При відстоюванні всі мінерали і мікроелементи, що містяться в напої, окислюються.
До того ж утворюються шкідливі речовини, які не дуже добре впливають на організм. Це важкі метали — те, що ми і так отримуємо разом з продуктами і повітрям. Не потрібно отруювати себе ще і чаєм. Це все-таки корисний продукт. Тому заварювальний чайник має бути максимально маленьким.
До речі, температура заварювання чаю має бути 80 градусів. Чайник обов'язково потрібно мити гарячою водою. І перед тим, як засипати туди свіжу заварку, слід обдати його окропом, щоб там не накопичувалися мікроби.
Чай здатний протистояти появі серцевих захворювань і деяких видів раку.



Не дивлячись на те, що ми звикли говорити "зварити каву", кава все ж не вариться, а заварюється. Відома у Франції приказка – "Кипіння вбиває каву" – підтверджує цей факт, але це не про її хімічний склад, а про смакові якості. Існує багато способів заварювання кави, але правила не кип'ятити дотримуються скрізь.
Кава скорочує час реакції. Центральна нервова система дуже чутлива до кофеїну, який стимулює процеси збудження в корі головного мозку, підсилює реакцію на зовнішні подразники, загострює сприйняття дійсності. Чашка кави збільшує сприйняття і в той же час налаштовує на зосереджене мислення.



Унаслідок обговорення існуючих міфів та легенд про чай та каву учні дійшли висновку, що і кава, і чай добрі при помірному вживанні.



Тоді вони не лише не викликають гіпертонічної хвороби, але й позитивно впливають на судини, а також знижують ризик розвитку хвороб серця. Але особам із слабкою нервовою системою потрібно уникати захоплення цими напоями. Оскільки кофеїн підсилює силу скорочень серця і збільшує його ударний об'єм, то людям з серйозними захворюваннями серця чорну каву бажано пити з молоком.

Інша справа – чай, в якому багато інших речовин, тонізуючих судини і мозкові клітки. Крім того, любителі чаю отримують від нього не лише фізичне, але душевне задоволення. Тому виключення чаю з раціону може викликати більший негативний ефект, ніж його вживання.

Єдине, від чого варто застерегти любителів чаю і кави, – не варто вживати ці напої в період стресів, сильного хвилювання і при нервах, що «розхиталися», оскільки вони лише підсилять збудження, але зовсім не заспокоять вас.



Чай угамовує спрагу всупереч прийнятій думці, що кофеїн в ньому зневоднює.



Кофеїн сам по собі (без знеболюючих ліків) дає хай невелике, але реальне зменшення головного болю, викликаного перенапруженням. У нормальних дозах кофеїн збільшує ефективність болезаспокійливої дії. Токсичний ефект має місце лише тоді, коли кофеїн споживається в еквіваленті 20 чашок кави.



Наприкінці виховної години Ольга Анатоліївна підвела підсумки: помірне вживання цих напоїв дуже корисне для здоров'я. 



Ольга Анатоліївна також зазначила, що, окрім міфів і легенд, про ці два напої складено безліч віршів та пісень. А учні нашого ліцею із задоволенням виконали 2 пісні: Василь Чеботар та Андрій Габадзе заспівали уже призабуту пісню групи «Весёлые ребята» про чай,

   

а Олександра Хаймович виконала відому «Чашка кофею» з репертуару Марини Хлєбнікової.



Насамкінець господарі (учні 43 групи) чемно запросили всіх присутніх випити чашечку чаю або кави за уподобанням та побажали гостям усього смачного!

 
Категорія: Мои статьи | Додав: ptu (19.12.2012)
Переглядів: 1500 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
...
НМЦО
Copyright MyCorp © 2019