П`ятниця, 13.12.2019, 01:21
ДНЗ 
"ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Світові кулінарні школи


Професію кухаря отримують багато Хто, але ні диплом, ні будь-який інший документ

самі по собі не здатні перетворити їх володаря на справжнього професіонала, у Шеф-кухаря з

великої букви. Успіху досягає той, хто шукає можливості навчитись чомусь у кращих

представників професії.

Поки що справжнім авторитетом і довірою користуються зарубіжні школи, коледжі

та університети кухарського мистецтва. Саме їх дипломи признаються найбільш

престижними. До послуг тих, хто зібрався підвищити свою кваліфікацію або тільки почати

кулінарну освіту, більше 500 професійних шкіл.

Освітні програми можуть продовжуватись від декількох тижнів до 3-4 років.

Програма навчання , яка розрахована на термін менше року, - це курси початкового рівня.

Основна програма дається в рамках двох - і чотирьохрічних програм, які включають, крім

основних навчальних курсів, спецкурси на вибір. Вартість навчання варіюється від

декількох сот доларів у державному коледжі до 10000 за чотиритижневий спецкурс у

комерційній кухарській школі.

Слід памятати, що в кожній країні існують свої правила акредитації. Необхідно

перевірити вибрану школу на відповідність цим правилам. В Америці, наприклад, коледжі

отримують акредитацію від регіональних асоціацій, а приватні і комерційні кухарські школи

від професійних агентств.

Важливо звернути увагу : чи є отримання практичних навичок частиною

програми? Наявність такої практики істотно впливає на подальшу кар'єру того, хто

навчається. Поряд з цим треба обовязково познайомитись з навчальним планом: він

повинен орієнтуватись на сучасний погляд про здоровий спосіб життя. Зараз модно

акцентувати увагу на використання свіжих продуктів.

Обираючи школу, корисно визначитись, на яку роботу може розраховувати той, хто

її закінчив? Визначитися з потребами сфери обслуговування, в якій майбутній кухар хотів би

працювати після отримання диплома. Можливо, ресторану, про який він мріє, потрібна

спеціалізація по вегетаріанській кухні або особливі навички в приготуванні десертів. Тому

не зайвими будуть відповідні спецкурси.

Якщо говорити про європейські традиції, то батьківщина «високої гастрономії»,

безперечно, Франція. Тут дуже багато престижних кухарських навчальних закладів. Одна із

найстаріших шкіл - « Кордон Блю» - знаходиться в Парижі. У цій школі французьке

кулінарне мистецтво викладається з 1895 року. «Кордон Блю» стало синонімом кулінарної

майстерності. Засновниця школи «Кордон Блю» мадам Дистел випускала щомісячний

журнал з кулінарії. Авторами статей і рецептів виступали великі французькі кухарі. У

нинішній час архів журналів представляє собою найбільш повну збірку класичних

французьких рецептів, які коли-небудь були опубліковані, і в повній мірі характеризують

французьку класичну кухню.

У «Кордон-Блю» навчаються професіонали і непрофесіонали-любителі більше ніж із

50 країн. Багатьом одержані дипломи допомагають стати класними шеф-кухарями,

викладачами, ресторанними критиками або консультантами в харчовій промисловості.

Навчатися в «Кордон-Блю» можливо з будь-якого рівня підготовки. Досвідчені кухарі

відвідують 12-тижневі курси загальної кулінарії і стільки ж триває навчання класичних

французьких кондитерів. Початківцям рекомендують прослухати 30-тижневий курс

Великого Диплома.

Класи обладнані по останньому слову кулінарної техніки: під час лекцій теорія

оживає на моніторах з синхронним перекладом англійською (необхідно добре знання

англійської мови). На практичних заняттях дзеркала заднього огляду дозволяють

роздивитись процес приготування зі всіх сторін , а охолоджена мармурова стільниця зберігає

продукти під час обробки.

У 1988 році «Кордон Блю» відкрила свою першу школу за межами Франції в Канаді.

Крім підтримки стандартів паризької «Кордон Блю», кулінарна школа в Оттаві є

представництвом французької кулінарії в Північній Америці. Усього за кордоном «Кордон

Блю» має майже 30 своїх представництв більш ніж у 15 країнах світу. Престижні курси

французької кулінарії діють при знаменитому готелі «Рітц».

У Парижі знаходиться також Інститут готельного менеджменту, класи якого імітують

ресторанну кухню, казино або булочну. І, без сумніву, можна розраховувати на місце в

найпрестижніших ресторанах як вдома, так і за кордоном (програма навчання передбачає

обов’язкову практику у відомих шеф-кухарів).

Часто школи кулінарного мистецтва за кордоном мають свої ресторани (або при

ресторанах і створюються), в яких студенти проходять практику. Наприклад, відома в

Австралії і за її межами школа володіє популярним серед місцевих жителів рестораном.

Ресторан знаходиться на території школи. У денний час він використовується для навчання,

а ввечері відкритий для всіх бажаючих. Готують їжу і обслуговують клієнтів студенти

школи.Тих, хто сюди приходить, це зовсім не хвилює. А для студентів – це відмінна

практика і безцінний досвід. У школі готують не тільки кухарів, але й готельних менеджерів.

Повний курс навчання триває два роки (видається диплом), за один рік можна одержати

сертифікат в готельному і ресторанному менеджменті.

Але найбільше число кулінарних шкіл знаходиться в Америці. Початкова заробітна

плата дипломованого кухаря звичайно складає від 15000 до 20000 доларів на рік. По мірі

того, як кухарі–початківці стають повними або частковими власниками свої ресторанів, їх

заробіток може доходити до 100000 доларів.

Активна пропаганда кухарського ремесла в Штатах почалась з 50-х років, на початку

розвитку телебачення. Кухар Джеймс Берд почав учити кулінарному мистецтву

співвітчизників за допомогою телешоу. Пізніше він відкрив кулінарну школу в своєму

маєтку в Грінвіч Віллідж і протягом 30 років учив усіх бажаючих основам американського

приготування їжі. Зараз про нього говорять як про «дідуся» американської кухні.

У 60-х роках його послідовниця Джулія Чайлд з допомогою конвекційної печі

продемонструвала всій країні приготування страв французької кухні і створила голосну

рекламу професії шеф-кухаря.

Американська післявоєнна економіка переживала бум. Росли, як гриби, і кулінарні

школи. Коли їх ще не було, американці, які бажали досягти висот кулінарного мистецтва,

йшли в учні до визнаних майстрів і вчились тільки на практиці.

Першим в 1946 р. був створений Американський інститут кулінарії. З того часу

більше 30000 чол. Одержали там достойну освіту і диплом кухаря. Одна із головних шкіл –

Італійський кулінарний інститут для іноземців в Асті. Спеціальні семінари і практичні

заняття тут проводять ресторанні критики і відомі шеф-кухарі. Заняття присвячені не тільки

кухні, але й італійській історії, культурі, мові – усьому, що зв’язано з продуктами і винами.

Друга школа – Інститут Лоренцо Медічі - заснована в 1973 р. і знаходиться у

Флоренції. Дипломні академічні програми тривають там рік і розраховані на професіоналів,

а місячні і 10-денні користуються попитом у любителів. Зараз популярний напрямок

сучасного туризму – кулінарні тури. І Італія в цьому розумінні лідер.

Із розряду екзотичних кухонь виділяють Каніші школу – одну із найвідоміших і

поважних японських шкіл кухарського мистецтва. Її хазяйка і засновниця госпожа Каніші

навчала мистецтву приготування особливих національних японських страв особистих

кухарів президентів США Рейгана і Картера. Останнім часом звертає на себе увагу

Тайваньська школа.

Тим, хто бажає досягти високого професіоналізму, слід перетворити навчання на

безперервний процес. Кращі шеф-кухарі вчаться новому кожного дня і ніколи не думають,

що вони знають все.


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
...
НМЦО
Copyright MyCorp © 2019